MEB, ÖDS dijital platformunu YKS’ye hazırlanan mezunlar için de erişime açtı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğrenci Öğretmen Takviye Sistemi (ÖDS) dijital platformunun Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan lise mezunlarının erişimine açıldığını bildirdi.
Bakan Özer, yaklaşık bir ay önce öğrencilerin akademik başarılarına destek olmak, eksiklerini gidermek için materyal sunmak amacıyla “https://ods.eba.gov.tr” adresinden kullanıma sundukları ÖDS dijital platformuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Mezunların da artık ÖDS’den yararlanabildiğini belirten Özer, “YKS’ye hazırlanan lise mezunlarımız e-Devlet şifreleri ile ÖDS’de YKS Hazırlık Modülü’ne erişebiliyor.” bilgisini verdi.
Sistemin öğrencinin çözdüğü sorulara nazaran eksikliklerini belirleyerek gidermeye yönelik olarak geliştirilmiş bir algoritmayla çalıştığını aktaran Özer, şöyle devam etti:
“Okul dersleri, LGS ve YKS hazırlık, Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) ve ödevler alanlarında ÖDS bugüne kadar 14 milyondan fazla görüntülendi. Yaklaşık 8 milyon soru çözüldü. Şimdi birkaç gün olmasına rağmen mezunlarımızın ÖDS’ye gösterdiği ilgi mutluluk verici. Şu ana kadar 6 bine yakın lise mezunumuz sistemi kullandı. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için öğrenci ya da mezun, desteğe ihtiyaç duyan tüm gençlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.”
ÖDS’nin okul dersleri, DYK, LGS Hazırlık ve YKS Hazırlık modüllerinden oluştuğunu hatırlatan Özer, şu tabirleri kullandı:
“LGS ve YKS Hazırlık modülü üzerinden belirli periyotlarla çevrim içi deneme sınavları yapılıyor. Adaylar bulundukları konumu, desteğe ihtiyaç duydukları konuları rahatlıkla tespit edebiliyor ve her öğrenci kendisi için bireyselleştirilmiş bir mekanizma ile hazırlığını yapabiliyor. Modül LGS için 8. sınıflara, YKS’ye hazırlanan 11 ve 12. sınıflara, lise mezunlarına ve tüm öğretmenlere açık.”
Sistemde neler var?
Öğrenci, öğretmen ve mezunların vakit ve yere bağlı kalmaksızın istedikleri anda ders kitapları, bahis anlatımları, ders anlatım görüntüleri ve soru tahlil görüntülerine ulaşabildikleri ÖDS’ye öğretmenler MEBBİS, öğrenciler ise EBA şifrelerini kullanarak girebiliyor.
Sistemde ortaokul ve lise seviyesinde 62 derse ilişkin 62 mevzu anlatımlı ders kitabı, yaklaşık 60 bin çoktan seçmeli soru, 2 bin 550 ders anlatım görüntüsü ve 13 bin soru tahlil görüntüsü yer alıyor.
“Okul Dersleri” modülü ile öğrencilerin akademik açıdan desteklenmesi amaçlanıyor. Modülü, 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tahsil gören öğrencilerin tamamı ve tüm öğretmenler kullanabilecek. Modülde ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflara ilişkin Türkçe, toplumsal bilgiler, matematik, fen bilimleri, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri; ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. sınıflara ilişkin Türk lisanı ve edebiyatı, tarih, coğrafya, ideoloji, matematik, fizik, kimya, biyoloji, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri bulunuyor.
“Destekleme ve Yetiştirme Kursları” modülünde öğrenciler DYK’de hangi dersten veya derslerden kurs alıyorsa o derse ait içeriklere erişebiliyor. DYK’de vazife alan öğretmenler de modül üzerinden imtihan yapabiliyor.
Sistem üzerinden eşit tartı, sayısal, sözel ya da yabancı lisan alanlarında çıkmış soruların tamamının görüntü tahlilleri ve ders anlatımlarına da ulaşılabiliyor.