Ekonomi

Meta çocuk güvenliği açıklamaları hakkındaki davayı kazandı

Meta Platforms Inc. (NASDAQ:META) ve CEO’su Mark Zuckerberg, hissedarlar tarafından açılan bir davayı reddetmeyi başardı. Dava, şirketi Facebook ve Instagram’da çocukları koruma yetenekleri konusunda yatırımcıları yanıltmakla suçluyordu. ABD Bölge Yargıcı Charles Breyer, Salı günü davacı Matt Eisner’ın, Meta’nın iddia edilen yetersiz açıklamaları nedeniyle hissedarların herhangi bir ekonomik zarar gördüğünü kanıtlayamadığına hükmetti.

Yargıç Breyer, Meta’nın federal menkul kıymetler yasaları uyarınca platformlarındaki cinsel içerikli materyallerin ve çocuk istismarının boyutu hakkında ayrıntılı bilgi açıklamak zorunda olmadığını belirtti. Ayrıca, yasanın şirketten uygulamayı seçmediği tüm çocuk koruma stratejilerini paylaşmasını gerektirmediğini de ekledi.

Hukuki girişim, Meta’nın 2024 yıllık toplantısını vekâletname beyannamesi revize edilmedikçe gerçekleştirmesini engellemeyi, toplantı gerçekleşirse seçim sonuçlarını geçersiz kılmayı ve Meta ile Zuckerberg’in Eisner’ın yasal masraflarını ödemesini amaçlıyordu. Haziran ayında toplantıyı durdurmayı daha önce reddetmiş olan Yargıç Breyer, Meta’nın vekâletname beyannamesindeki çocuk güvenliğine bağlılık iddialarının çoğunun “özlemsel” olduğunu ve davayı haklı çıkarmadığını belirtti.

Davanın reddedilmesi, Eisner’ın Meta ve Zuckerberg’e karşı aynı gerekçelerle başka bir dava açmasını engelleyen “prejudice” ile gerçekleşti. Bu zafere rağmen Meta, hala Menlo Park merkezli şirketi çocuklar arasında uygulamalarına bağımlılık yaratmakla ve bununla ilişkili riskleri küçümsemekle suçlayan birkaç eyalet başsavcısının yasal zorluklarıyla karşı karşıya.

Ayrıca Meta, sosyal medya bağımlılığı konusunda çocuklar, ebeveynleri ve okul bölgelerinden gelen çok sayıda davayla karşı karşıya. TikTok ve Snapchat dahil diğer sosyal medya platformları da benzer davalarla uğraşıyor.

Söz konusu dava, Kaliforniya Kuzey Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi’nde görülen Eisner v Meta Platforms Inc et al, No. 24-02175 davasıdır.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu