Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: KAAN’ı Türkiye’den satın alacağız
Türkiye, son yıllarda savunma sanayinde attığı adımlarla bu alanda üst sıralara yükseldi.
Öyle ki, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan ve gökyüzünde hakim güç olmak isteyen Milli Muharip Uçağı KAAN için geri sayım sürüyor.
Kesinlikle ilk müşterisini buldu
Heyecanlı bekleyiş devam ederken yeni nesil savaş uçağı için ilk teklif veren belli oldu.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, Rusya ile savaşın üçüncü yılına girerken sahada yaşananları, bundan sonraki sürece ilişkin öngörülerini ve Türkiye ile ilişkilerin geldiği noktayı anlattı.
“KAAN’ı Türkiye’den alacağız”
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, KAAN savaş uçağını Türkiye’den satın almak istediklerini açıkladı.
“Donanımlı ekipmanları hızlı bir şekilde üretebiliyoruz”
Ukraynalı grupların KAAN projesi üzerinde çalıştığını belirten Vasyl Bodnar, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Ukrayna halen KAAN motoru üzerinde çalışıyor. Bu yeni bir fikir değil, müzakereler savaştan önce başlamıştı. Motor tasarımında farklı deneyimlere sahip birçok şirketimiz var. Evet, bu motor için diğer uluslararası ve yerli üreticilerle rekabet eden Ukraynalı şirketlerden oluşan bir konsorsiyum var. Ancak Ukrayna’nın deneyimi ve iyi bir ortak etiketi var ve bu uçak için çok ihtiyaç duyulan gerekli özelliklere sahip ekipmanları hızlı bir şekilde üretebiliyoruz. Böyle bir gelişmeyi yaratmak Türk tarafına da güçlü bir katma değer kazandıracaktır.
“KAAN’ın F35 ve F22 ile rekabet edebilecek potansiyele sahip olabileceğine inanıyorum”
KAAN’ın satışı için Türkiye ile pazarlık yapacaklarını belirten Bodnar, şöyle devam etti:
Çünkü yeni teknolojilere dayalı kendi üretiminizin olması, yalnızca güvenliğin ve savunmanın güçlendirilmesi açısından değil, aynı zamanda pazarlarda rekabet edebilmeniz açısından da bir ilerlemedir. KAAN’ın F35 ile F22 ile rekabet edebilecek tüm potansiyele sahip olabileceğine inanıyorum ve bu da geleceğin hikayesi. Dolayısıyla dediğimiz gibi bunu bir başarı hikayesine dönüştürebilirsek, hem Doğu’da hem de Batı’da üçüncü tarafların nüfuzunun önüne geçebilirsek bölgenin en güçlülerinden biri olacağız. Üstelik KAAN’ı sadece satın almayacağız, aynı zamanda kullanacağız. Nerede kullanacağımızı da biliyoruz.
Ses hızını 1,8 kat aşabilir
Tasarım ve imalatta milli olan KAAN’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6 metre, uzunluğu ise 21 metredir. Kokpit tek kişiliktir.
Maksimum 55 bin feet irtifaya ulaşabilen KAAN, 40 bin feette sesten 1,8 kat daha hızlı uçabilecek.
Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radar görünürlüğünün düşük olması, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti KAAN’ın dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.
Üstün yetenekleriyle fark yaratacak
KAAN ile Türkiye, 5’inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasındaki yerini alacak.
Her türlü milli hava-hava ve hava-kara hedeflerine stratejik olarak taarruz imkânı sağlayacak.
Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleriyle fark yaratacak.
KAAN’ın Özellikleri
5’inci nesil çok rollü savaş uçağı KAAN, hem hava-hava hem de hava-yer muharebe ihtiyaçlarına yönelik üstün yetenekler sunuyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin beka kabiliyeti yüksek, güçlü ve çevik platformu KAAN; Akıllı ve güçlü dövüş yetenekleriyle gerçek bir savaşçıdır.
KAAN’ın geliştirilmesindeki en önemli adımlardan biri olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve optimize edilmesi için test faaliyetleriyle en ileri mühendislik araç ve yöntemleri kullanıldı.
5. nesil savaş uçağı
Milli Muharip Uçağın kokpit tasarımı, 5’inci nesil muharebe uçağının sahip olması gereken yetenek ve donanımlar dikkate alınarak pilotun iş yükünü en aza indirecek şekilde olgunlaştırılıyor.
Tasarım sürecinde pilotun fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörleri dikkate alınarak pilotun durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.