Ekonomi

AB, 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçları yasaklayacak

Avrupa Parlamentosu (AP), 2035’ten itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yeni yakıtlı ve dizel otomobil satışına getirilen yasağı onayladı.

Strasbourg’da düzenlenen AP Genel Konsey toplantısında otomobil ve hafif ticari araçlara yeni karbon emisyon standartları getirecek düzenleme oylandı.

AB’nin iklim hedefi doğrultusunda yeni otomobiller için katı karbon emisyon standartları getiren yasa 340 “evet”, 279 “hayır” ve 21 “çekimsiz” oyla kabul edildi.

Buna göre, 2035 yılından itibaren AB üye ülkelerinde satılacak tüm yeni otomobiller ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olması gerekecek.

Otomobil üreticileri 2035 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 100 oranında azaltacak. Böylece söz konusu tarihten itibaren AB ülkelerinde dizel dahil içten yanmalı motorlu ve fuel-oil özellikli yeni otomobiller satılamayacak.

2030 yılına kadar emisyonları azaltma hedefi otomobiller için yüzde 55 ve kamyonetler için yüzde 50 olacak.

Bir aracın tüm yaşam döngüsü boyunca yayacağı karbon emisyonlarını değerlendirmek için yeni bir metodoloji geliştirilecek. Emisyon sınır değerlerinin gerçek kullanımdaki emisyonlarla uyumlu hale getirilmesi sağlanacaktır.

Bu aşamadan sonra yönetmelik, AB Konseyi tarafından resmi olarak onaylandıktan ve AB Resmi Gazetesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Yönetmelik, 2030 yılına kadar emisyonları en az yüzde 55 oranında azaltmayı hedefleyen Avrupa Yeşil Düzeni’nin bir parçası olan “55’e Uyun” paketinde yer alan öneriler arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu