Ekonomi

ABD petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

ABD Enerji Bilgi Ajansı’nın (EIA) “Şubat 2023 Kısa Vadeli Enerji Görünümü Raporu”na göre, uluslararası referans olan Brent ham petrolünün varil fiyatının bu yıl ortalama 82,42 dolar seviyesinde olması bekleniyor. Bu rakam önceki raporda 82,49 dolar olarak tahmin edilmişti.

Batı Teksas çeşidi (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının 77,68 dolar olacağı öngörülüyor. Söz konusu rakamın geçen ay 77,99 dolar olacağı tahmin ediliyordu.

EIA, Brent tipi ham petrol için varil fiyat tahminini değiştirmeyerek gelecek yıl için 79,48 dolar, WTI tipi ham petrol için ise 74,98 dolar seviyesinde sabit tuttu.

OPEC+’nın üretim kesintileri nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde küresel petrol stoklarının günde ortalama 800 bin varil azalacağı, bunun da petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre küresel stoklar yılın geri kalanında nispeten sabit kalacak ve petrol talebinde beklenen yavaşlamaya rağmen üretim artmaya devam edecek. Böylece önümüzdeki yıl küresel petrol stoklarında kademeli bir artış yaşanacak.

Küresel petrol üretiminde tahmini artış

Küresel petrol talebinin bu yıl günde 2,71 milyon varil artarak 102,42 milyon varile, gelecek yıl ise günde 103,71 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Dünya petrol üretiminin bu yıl günde 550 bin varil artarak 102,3 milyon varile, gelecek yıl ise günlük 1,87 milyon varil artarak 107,17 milyon varile çıkması bekleniyor.

OPEC+’nın mevcut üretim kesintilerinin bu yıl sonunda sona ermesiyle birlikte küresel arzın gelecek yıl 700 bin varil artacağı iddia ediliyor. Ancak Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ ülkelerinin piyasaları dengelemek adına üretim kesintilerinin bir kısmını sürdürmek istemesi nedeniyle bu artış sınırlı kalabilir.

OPEC dışı petrol üretiminin günde 1,2 milyon varil artması bekleniyor. Bu artışta ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana’nın başı çekeceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında rekor seviyeye ulaşan ABD’de ham petrol üretimi bu yıl için aşağı yönlü revize edildi.

Buna göre, ülkenin üretiminin bu yıl ortalama günlük 13,10 milyon varil, gelecek yıl ise günlük 13,49 milyon varil olması bekleniyor.

Geçen ayki raporda bu rakamların bu yıl için günde 13,21 milyon varil, gelecek yıl için ise günde 13,44 milyon varil olacağı varsayılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu