Ekonomi

Bakanlıktan mağdur tarafında hastalık uyarısı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, içme ve kullanma suyunun temin edildiği su havzalarının korunması amacıyla Kurban Bayramı’nda alınması gereken önlemler ve kesim sırasında uyulması gereken kurallara ilişkin valiliklere genelge gönderdi. çevre ve gürültü kirliliğini önlemek ve halk sağlığını korumaktır.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın imzasıyla, Kurban Bayramı’nda İçme Suyu Kaynaklarının Korunması İçin Alınması Gereken Önlemlere Dair Genelge yayınlandı.

Su İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından valiliklere gönderilen genelgede, bayram nedeniyle kurbanlık hayvanlar ve atıkların bertarafında çevre ve peyzaj kirliliğinin önlenmesi için alınması gereken kural ve önlemler hatırlatıldı. Adha.

Genelgede, kesim faaliyetleri nedeniyle içme ve kullanma suyu sağlanan baraj, göl, gölet ve havzaları ile akarsu ve akarsularda su kalitesinin korunması için gerekli tedbirlerin alınmasının önemine işaret edildi. Kurban Bayramı boyunca artacak ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak.

Bayram öncesi ve bayram esnasında belirlenecek kurban kesim alanlarının içme ve kullanma sularının sağlandığı su havuzları dışında belirlenerek içme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik kirlenmesinin önlenmesi gerektiği vurgulandı.

Kırsal yerleşim yerlerinde yer altı ve kaynak suyu doldurma ve boşaltma alanlarında hayvan kesim faaliyetlerine izin verilmemesi, iç organ, dışkı ve deri kesiği gibi katı atıkların dere yataklarına, kanalizasyona ulaşmasını engelleyecek önlemler alınması gerektiği belirtildi. ve hayvan uzuvlarının yapılacağı yerlerde yağmur suyu bordürleri.

Altyapı tıkanıklığından kaynaklanan kötü koku, böcek üremesi ve taşkınları önlemenin önemi vurgulanarak, atıkların kapalı, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konularak düzenli depolama alanlarında değilse ilgili belediye tarafından bertaraf edilmesi gerektiği hatırlatıldı. değilse gerekli dezenfeksiyon işlemlerini yaparak. Genelgede sıvı atıkların (kan, idrar) katı atıklardan farklı şekilde toplanması ve mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi.

ÖNLEM ETKİSİ

Kurbanlıkların, mezbahalarda ve bakanlıktan temel onay veya onay belgesi almış kurbanlık hizmetleri kurullarınca belirlenen yerlerde kesilmesi gerektiğinin altı çizildi.

İnsanların gelip dinlendikleri sokak, park, bahçe ve meydanlarda, dere kenarlarında mağdurların kesilmemesi, çevrenin kirletilmemesi ve vatandaşların rahatsız edilmemesi konusunda uyarılarda bulunuldu.

Sokak hayvanlarının yemek yemesine izin verilmemesi ve atıkların etrafa saçılması, atıkların derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiği belirtildi.

Hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz olarak bilinen birçok hastalık etkeninin bu atık ve kalıntılar yoluyla insanlara bulaştığı kaydedildi.

“Kesilen hayvanların küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğüne ibraz edilmelidir. Derinin soyulması sırasında etin derinin dış kısmı ile teması engellenmelidir. İşkembe ve bağırsaklar temizlenmelidir. et kalitesini olumsuz etkilememek ve mikrop bulaşmasını ve gelişimini önlemek için gecikmeden uzaklaştırılmalıdır.İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir.İçerikler boşaltılmalıdır. kesilen hayvanların hastalıklı organları, kesim sırasında oluşan atıklar, karaciğer ve akciğer kist hidatik riskine karşı, evcil hayvanlar ve vahşi hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinliğe çukurlara gömülerek imha edilmelidir. dalak) ve etler (iltihaplı, kötü kokulu, pıhtılaşmayan kan gibi) doktor tarafından veteriner muayenesi yapılmalıdır.”

SOĞUTMA İŞLEMİ MUTLAKA BAŞLATILMALIDIR

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin soğutma işlemine vakit kaybetmeden başlanması gerektiğinin belirtildiği genelgede, sakatatların 3 derecede, diğer etlerin ise 7 derece ve altında soğutularak bu sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerektiği bilgisi verildi. sıcaklıklar.

Taze etin gıda ile temas amacına uygun üretilmiş uygun malzemelerle, taşınması halinde ise bu amaçla üretilmemiş çöp poşeti-kova gibi gıda ile teması uygun olmayan malzemelerle taşınması gerektiği hatırlatıldı. , bu ekipmanlardan gıdaya istenmeyen hususların geçmesi söz konusu olabilir.

Etin bozulmaması için havalandırılmış olarak taşınması gerektiği belirtilirken, muhafaza prosedürleri hakkında şu bilgiler verildi:

“Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini koruyor. Uygun ebatlarda paketlenip derin dondurucuda bir ay, dondurulduktan sonra -18 °C’de 6 ay saklanabiliyor. kavurma sistemi Kavrulmuş etler uygun kurallar çerçevesinde bir yıl saklanabilir.Uzun süreli depolama bozulmalara, besin değerlerinin düşmesine, tat ve aroma kaybına neden olur.İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra kısa sürede değerlendirilmelidir. •Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal elementler kullanılmamalı.Cildin düzgün ve zarar görmeden yıkanmasına özen gösterilmelidir.Varsa yüzme makinesi, yoksa bıçakla devam edilmelidir.Yüzme bıçakları kullanılmalıdır. sivri, küt ve kıvrık olmamalıdır.Ciltte yağ ve et kesikleri kalmamasına özen gösterilmelidir.Koyun ve keçilerin derileri tulum şeklinde çıkarılmalıdır.Bunun hızlı yapılabilmesi için, cilt altına hava verilerek şişirilir. Çıkarılan deri 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalıdır. Dinlenme sırasında derideki fazla su ve kan dışarı sızar. Bu, bozulma riskini azaltır.”

 

 

 

caglayancerithaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu