Ekonomi

Türkiye gözünü Karadeniz’den alamayacak! TPAO’nun genel merkezi açılıyor

TPAO’nun inşaatı tamamlanan Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ndeki yeni genel merkezinin açılışı için günler sayılıyor. Daha önce İstanbul’da 369 metrelik televizyon ve radyo kulesi Çamlıca projesini geliştiren ve birçok ödüllü projesi bulunan Melike Altınışık tarafından tasarlanan yeni genel merkez, Filyos nehri kıyısında dalgalı bir tasarım olarak hayata geçirildi.

Türkiye’nin gözü KARADENİZ’de olacak

Sabah’ın haberine göre; TPAO’nun 2022 yılı Haziran ayında inşaatına başlanan Zonguldak’taki yeni genel merkez binası bölgede tasarımıyla göz doldururken, yeni genel merkez binası da bölgede tasarımıyla göz doldurdu. “Karadeniz’in Gözü” İsminin verildiği öğrenildi. Tamamlanmak üzere olduğu öğrenilen projenin mart ayında açılışının planlandığı belirtildi. Tesis, Türkiye Petrolleri’nin batı yakasının en can alıcı noktası olan bölgede yer alıyor. “Karadeniz’in Gözü”İsim verilirken bu ismin verilmesindeki en önemli mesajın Türkiye’nin bölgedeki hidrokarbon yataklarından ve uluslararası haklardan asla gözünü ayırmayacağı olduğu belirtildi.

EŞSİZ GÖZLEM TERASINA SAHİPTİR

Eşsiz bir gözlem alanına sahip olan yeni karargah, antik çağda Filyos Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde Billaius olarak adlandırılan noktada inşa edildi. Proje kapsamında zamanın ve sürekliliğin mekânsal birleşimi olarak da nitelendirilen mevcut dalgakıran duvarı, 110 metre genişliğinde, 30 metre derinliğinde yeni bir mekana dönüştürüldü. Binanın ana katları, liman alanının 360 derecelik deneyimini sağlayabilecek giriş lobileri, ofisler, toplantı odaları ve gözlem odaları olarak düzenlenmiştir.

“2024 KEŞİF YILI OLACAK”

Son yıllarda Karadeniz’de yaptığı sondajlarla 710 milyar metreküp doğalgaz keşfeden Fatih Sondaj Gemisi, yeni müjdeler için çalışmalarını sürdürürken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, şunları söyledi: 2024 keşif yılı olacak. Geçtiğimiz gün televizyon yöneticileriyle bir araya gelen Enerji Bakanı Bayraktar, Karadeniz’de devam eden çalışmalardan bahsetti, “Şu anda Karadeniz’de üç derin sondaj gemimizle üretime odaklandığımız bir süreçten geçiyoruz.

Bildiğiniz gibi 2020 yılında bir gaz keşfi oldu. Ondan sonra üretim aşamasına geçtik ve geçen yıl üretimlerimiz başladı. Bugün itibarıyla sahada günlük 2,7 milyon metreküp üretim yapıyoruz. Destek gemilerimizle birlikte 3 gemimiz burada üretimi artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

İlk etabı 10 bin metreküp olarak ilan ettik. Dolayısıyla 2,7’den 10’a çıkmamız gerekiyor. “Bundan sonra ikinci aşamada birkaç yıl içinde günlük 40 milyon metreküp üretime ulaşacağız.”söz konusu.

Bayraktar ayrıca Abdülhamid Han gemisinin Akdeniz’de sondaj çalışmalarına devam ettiğini anlattı. “Sondajı önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamlamış olacak. Bundan sonra 2024’te offshore üretimine odaklanacağız.

Şu anda asıl hedefimiz üretimi artırmak. Özellikle Karadeniz’de arama konusunda çeşitli planlarımız var. İnşallah bu sondajlar sonucunda 2024 yılında Karadeniz’den yeni keşiflerin haberini verebiliriz.”dedi.

muratli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu