Haber

Ankara’nın zorlu ‘yeni anayasa’ trafiği başlıyor

ANKARA – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi parti liderleriyle yapacağı “yeni anayasa” gündemli görüşmeler başlıyor.

Kurtulmuş, ilk olarak bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşecek; perşembe günü de DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile SAADET Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ve Grup Başkanvekilleri Bülent Kaya ve İsa Mesih Şahin ile bir araya gelecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşme tarihi henüz netleşmeyen Kurtulmuş’un İYİ Parti’nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüşme tarihi, İYİ Parti’de çarşamba günü gerçekleşecek devir teslim töreninden sonra netleşecek.

EN HAZIR VE EN İSTEKLİ PARTİ MHP

Yeni anayasa çalışmalarına en hazır siyasi parti olan MHP, başlangıç ve dört bölümden oluşan 100 maddelik anayasa önerisini 2021’de tamamlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmuştu. Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve vatandaşlığı düzenleyen 66’ncı maddesinde değişikliğe karşı çıkan MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devamını savunuyor. MHP, mevcut sistemde cumhurbaşkanı yardımcısının seçimle gelmesini düzenleyen bir maddenin yeni anayasa taslağında yer alması gibi sınırlı revizyon öngörüyor.

CHP KAPILARI KAPATMADI AMA SICAK BAKMIYOR

CHP ise yeni anayasa çalışmalarına kapıları kapatmıyor ancak anayasa çalışmalarını politik öncelikleri arasına da almıyor. Bugün gerçekleşecek Numan Kurtulmuş buluşması için özel bir hazırlık yapmayan CHP, Türkiye’nin gündeminin anayasa değil; “yoksulluk, geçim sıkıntısı, işsizlik, yargının tarafgirliği” olduğunu söylüyor. Pek çok CHP’li yönetici yeni anayasa çalışmalarının gündem değiştirmek ve cumhurbaşkanının bir dönem daha görevde kalmak için araç olarak kullanıldığını ileri sürüyor.

İYİ PARTİ DE MESAFELİ

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bu konuda yapılacak çalışmalara katkı sunmaya hazır olduğunu ifade eden İYİ Parti’nin de bazı kaygıları var. Anayasa’daki ilk 4 madde ve 66’ncı maddenin tartışılamayacağını kaydeden İYİ Parti yöneticileri, Cumhurbaşkanı’nın görev süresini uzatacak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni güçlendirecek düzenlemelere kapıyı kapatmış görünüyor.

DEM PARTİ’DEN ANAYASA KOORDİNASYONU

DEM Parti, Türkiye’nin demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu uzun süredir yüksek sesle dillendiren siyasi partilerden. Ancak DEM Parti, anayasa tartışmalarının siyasi partiler arası görüşmelere sıkıştırılmaması ve siyasi hesaplara boğulmaması gerektiğini düşünüyor.

Yeni anayasa çalışmalarına kapılarını kapatmayacağını söyleyen DEM Parti, çalışmaların süreklilik arz etmesi ihtimaline karşı bir koordinasyon da kurdu. Meclis Anayasa Komisyonu üyeleri ile Genel Merkez İnsan Hakları Komisyonu üyelerinden oluşan bu koordinasyon, önümüzdeki süreçte yeni anayasa tartışmalarını takip edecek ve gerekli çalışmaları yürütecek.

YENİ ANAYASA’NIN ZORLU KONULARI

Yeni anayasanın gerekliliği konusunda tüm siyasi partiler hemfikir. Bu yolun alınmasının çok zor ve zahmetli olduğu konusunda da bir fikir birliği var. Zira zorlu anayasa yolculuğunda tökezlemelere sebep olacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, seçim başarısında yüzde 50+1 koşulu, cumhurbaşkanının görev süresi gibi çok fazla tartışmalı başlık yer alacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu