Haber

ÇANAKKALE’DE TEKNEDE DOĞUM YAPARAK TEHLİKE ALTINDAKİ ‘ERİYEN’ KÖPEKBABAĞI

ÇANAKKALE Boğazı’nda balık tutmak için denize açılan balıkçıların oltalarına takılan nesli tükenmekte olan ‘kertenkele’ köpek balığı, teknede doğurdu. Maymunbalığını oltadan kurtarıp tekrar denize salmaya çalışırken doğum yapmaya başladığını belirten Serhat Şahbaz (42), “Bunu ilk kez yaşıyoruz. O an düşündük ki. Anne ve yavruları sağlıklı bir şekilde suya kavuşturmanın önemini anlatan Karaca, “Önce yavruları sonra anneyi suya bıraktık” dedi.

Serhat Şahbaz, bir hafta önce Çanakkale Boğazı’nda arkadaşlarıyla balık tutmak için Nara Burnu açıklarında ‘Volkan 17’ adlı teknesiyle oltasını denize bıraktı. Bir süre sonra ağırlaşan oltasını çekmeye başlayan Şahbaz, misinadaki balığın ‘kertenkele’ tipi, yaklaşık 1,5 metre boyunda ve 40 kilo ağırlığında bir köpekbalığı olduğunu anladı. Daha sonra Şahbaz ve arkadaşları nesli tükenmekte olan bir ilaç olan balığı oltadan kurtarmak için tekneye aldı. Bu sırada ‘kertenkele’ balığı doğum yapmaya başladı. Şahbaz ve arkadaşları, oltadan kurtardıkları anne ‘kertenkele’ balığı ve yeni doğan 7 yavrusunu denize bıraktı.

‘TEKNEDE DOĞUMA BAŞLADI’

Yaklaşık 10 yıldır sportif balıkçılıkla uğraşan Serhat Şahbaz, oltamıza ağır dil balığı takıldığını söyledi. Onu zar zor kaldırdık. Çektiğimizde bunun bir kertenkele köpekbalığı olduğunu gördük. Onu oltadan kurtarmak ve suya geri döndürmek için tekneye aldık.

Yemi tekneden çıkarırken balık kasıldı ve doğum yapmaya başladı. Bu, başımıza ilk kez geliyor. O an anne ve yavrularını sağlıklı bir şekilde suya kavuşturmayı düşündük ve yapmaya çalıştık. Önce yavruları sonra anneyi suya geri bıraktık. Daha sonra kertenkele köpekbalığının nesli tükenmekte olan bir ilaç olduğunu öğrendim. Çok heyecanlandık, heyecanlı anlar görüntüye yansıdı. Daha önce çok damızlık balık bıraktım. Bu farklı bir olaydı. Çok güzel bir duyguydu diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu