Haber

HDP’li Paylan: “İstanbul’daki tüm binalar devlet tarafından incelenmeli ve gerekirse yenilenmeli”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul’daki tüm binaların devlet tarafından incelenmesini ve gerekirse yenilenmesini talep etti.

Paylan, bugün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Afet İmar Fonu Kurulması Hakkında Kanun ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini eleştirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin

Yönetmeliğin sadece afet sonrası yeniden yapılanma faaliyetlerini öngördüğünü savunan Paylan, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok ilin deprem riski altında olduğuna dikkat çekerek, ülkedeki tüm yapı stokunun olası depremlere karşı hazırlanması gerektiğine işaret etti. Paylan, TBMM’nin bu konuda sorumluluk almasının öneminin altını çizerek, “İstanbul’da milyonlarca insan çürümüş binalarda yaşıyor. İstanbul’daki tüm binalar, başvuru şartı ne olursa olsun devlet tarafından denetlenmeli ve gerekirse tadilatı yapılmalı. Kiralık.” Vatandaşlarımıza bu süreçte destek sağlanmalıdır.” dedi.

HDP’li Paylan, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezlerinde meydana gelen depremlerin ülke ekonomisine 100 milyar dolarlık kayba yol açtığını belirterek, deprem öncesi tüm ülkedeki yapıları daha güçlü hale getirmenin maliyetinin 10 milyar dolar olduğunu söyledi.

Genel Kurul’da görüşülen kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren yasa tasarısında Kahramanmaraş kaynaklı depremlerin etkilerini ortadan kaldırmak için bir defaya mahsus ek kurumlar vergisi düzenlemesi getirildiğini belirten bir gazeteci görüşünü sorunca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Paylan, “Depremin bedeli emekçinin, yoksulun, emeklinin sırtına yüklenemez. Depremin bedelini kimin ödeyeceğine kendisi karar vermeli. Maliyeti zenginlerden, AKP döneminde rantla servetine zenginlik katanlardan düşülmeli.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu