Haber

İmamoğlu: “İstanbul’a yapılmak istenen tehditlerle, darbelerle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz ama şunu bilsinler ki bu şehir siyasetin, partilerin üstüdür…

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, hükümetin İstanbul’daki her arsayı kazanç alanı olarak gördüğünü belirterek, “İmarı nasıl arttırıp bundan nasıl faydalanabilirim görüşüne karşılık tek bir parsel bile kalkacak” dedi. 4-4,5 yıl içinde artırılacak.” İstanbul’da bunu Meclis gündemine getirmeyen, gündeme getirince dava açan, ismini geri çeken bir yönetim var. Buna İstanbul’un gerçek korunması denir. Yani biz İstanbul’un koruyucusuyuz. Bunu yapmak zorundayız. İstanbul’a vurulmak istenen darbeler ya da yaşatılmak istenen darbeler. “Arzu edilen sorunların henüz tamamlanmadığını düşünen ve bu tehditle karşı karşıya olduğumuzu düşünen bir akıl ve anlayışla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Ama şunu bilsinler ki, bu şehrin yüreklerinde birleşmiş 16 milyon korucusu var. Siyasetin ve tüm partilerin üstünde yol arkadaşı olmaya kararlıyız” dedi.

İBB Planlama ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, “İstanbul Doğal ve Kırsal Alanlar Strateji Belgesi”ni kamuoyuyla paylaştı. Dünya Şehirleşme Günü kapsamında “İstanbul’u Koruyun” başlığıyla açıklanan strateji belgesi toplantısı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla İstanbul Planlama Ajansı (IPA) Havuzu’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. yaptı. Buğra Gökce’nin düzenlediği etkinlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün detaylı bir sunum yaptı. Merkezi yönetim tarafından mevcut politikaların sürdürülmesi halinde yakın gelecekte İstanbul’un orman kapasitesinin yüzde 15’e düşeceği ve su kaynaklarının yok olacağı uyarısında bulunan Akgün, alınacak tedbirlerle mevcut ekosistemin korunmasıyla şehrin geleceğinin güvence altına alınabileceğini belirledi. bugün alınacak.

Akgün’ün açıklamalarının yer aldığı iki farklı haritanın ekranda kalmasını isteyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“BELKİ ’16 MİLYON İÇİN ÇALIŞIYORUZ’ DEĞİL, ’20 MİLYON İÇİN ÇALIŞIYORUZ’ DEMELİYİZ: Durum bir şehrin ve halkının hayatta kalma mücadelesidir. İstanbul yaklaşık 20 milyon insanı barındırıyor. Belki ’16 milyon için çalışıyoruz’ yerine ’20 milyon için çalışıyoruz’ deyip halkımızın gözünü biraz daha açmalıyız. Çünkü bu bir gerçek. Bu şehrin rezerv alanları var. İmarlı ama henüz inşaatı yapılmamış alanlar var. ‘Beton Kanal’ olarak nitelendirdiğimiz, yeni açılan veya planlanan kanal projesinin yarattığı yıkım ve vahşeti saymazsak, İstanbul’da belki 2-2,5 milyon civarında insanı daha kapsayacak bir inşaat alanımız var. Maalesef İstanbul’un potansiyeli artık 22-23 milyona doğru çıktı.

BULGARİSTAN SINIRINDAKİ NEHİRDEN İSTANBUL’A TAŞKIN ÇALIŞMA AŞAMASINDAYIZ: Şehirdeki kuraklığa dikkat çekmek istiyorum. Bu sabah itibariyle karanlık saatte 06.30’da yağan yağmuru görünce çok sevinen bir Belediye Başkanıyım ki bu da İstanbul’un suyu için hiçbir anlam ifade etmiyor. ve artık mevsimleri gerektiği gibi deneyimlemiyoruz. İstanbul’un suyunu 250 kilometreden İstanbul’a pompalıyoruz. Yeterli değildi. Şu anda Bulgaristan sınırındaki nehirden İstanbul’a ulaşıp onu aktif hale getirme çabası içerisindeyiz. Yaklaşık 200-250 kilometre aralıklarla hem doğudan hem de batıdan İstanbul’a su pompalayarak bu şehrin halkının su ihtiyacını garanti altına almaya çalışıyoruz. Arkadaşım Gürkan’ın sunumundan iki harita var. Biri griye, diğeri yeşile dönen iki alan var. Bu tehdidin sonucu ise o gri tonlarıyla kurak bir İstanbul ve suyun nasıl yok olabileceği; Diğeri ise eğer korunursa geleceğin İstanbul’u sorunudur.

İSTANBUL’UN KIRSAL ALANLARI, ORMANLARI, YEŞİL ALANLARIN OLDUĞUNU KEŞFEDİK: 2019 yılından bu yana İBB olarak çok önemli çalışmalara imza attık. İstanbul’un deyim yerindeyse kırsal alanlarının, ormanlarının, yeşil alanlarının olduğunu keşfediyoruz. Halkımızın önüne koyuyoruz ve korunması gerektiği konusunda farkındalık yaratıyoruz. ‘Keşif’ diyorum; İronik bir tanım sanırım ama bu kadar. İstanbul’un kırsal olduğu bize unutturuldu. Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Şile… Herkes köyünü bile apartman gibi görmeye başladı. ‘Burası ne zaman apartman olacak? ‘Burası ne zaman şehir, site olacak?’ Öyle bir şey yok. Değerli dostlar, bizler İstanbul’u hayati anlamda geleceğe taşıma sorumluluğunu taşıyan insanlarız. İstanbul’un apartman ve çöplük haline getirilmesi çalışmasına karşı durma sorumluluğu taşıyan insanlarız. Binaların beton yığınına dönüştürülmesine karşı olma kararlılığımızı göstermekle yükümlü insanlarız.

BÜYÜKDERE ATATÜRK ÇÖP DURUMUNDA KREŞİ İKİ HAFTA SONRA AÇACAĞIZ: Toplumun bizden farklı düşünen kesimleri İstanbul’daki her arsa modülünü bir kazanç alanı olarak görüyor. Bir parselin dahi imarını nasıl arttırabilirim ve bundan nasıl faydalanabilirim konusundaki görüşlerinize cevaben; İstanbul artık 4-4,5 yıldır imar artırımı için bir parsel bile arsayı Meclis gündemine getirmeyen, taşınınca dava açıp vazgeçen bir yönetime sahip. Buna İstanbul’un gerçek korunması denir. Yani biz İstanbul’un koruyucusuyuz. Bunu yapmak zorundayız. Keşke bu durumda olmasaydık. Keşke İstanbul’un gelişmesi, yeşillenmesi için çaba ve çaba gösteren siyasetçiler olabilseydik. Bu kentte tarım alanlarının bulunduğunu, doğal kaynaklara, biyolojik çeşitliliğe, endemik türlerin çok fazla olduğu bir kente sahip olduğumuzu ortaya çıkardık. Büyükdere’de 250 bin metre uzunluğundaki harabe halindeki Atatürk Fidanlığı’nı iki hafta içinde hizmete açacağız. Gidip gördüğümde şok oldum. 27 yıldır terkedilmiş ve çöplük haline getirilmiş. Şehrin kalbinde. Arkadaşlarıma ‘Buraya kaç villa sığar, ne kadar ciro olur’ dedim. Hesaplayamadılar. Kimisi 27 milyar dedi, kimisi 37 milyar dedi. Atatürk’ün yaptırdığı binaları, meyve bahçesi olarak kurduğu o fidanlıktaki binaların aynılarını yaparak, bugünkü doğanın, yeşilin korunmasına, çocuk yetiştirilmesine yönelik işlevler sağlayarak oradaki şehre ancak hizmet edeceğiz. Onun adı; İnsanların hayata olan tutkusunu ve bağlılığını artırmak için büyük bir sorumluluğu kollayacak, koruyacak, geliştirecek ve yerine getireceğiz.

AMACIMIZ ŞEHRİ NEFES ALMAK: Amacımız şehre yeni bir soluk kazandırmak. Elbette İstanbul’un tarım alanları ile beslenemeyeceğini, İstanbul’un beslenme ihtiyacının karşılanmayacağını biliyoruz. Ama sorun bu değil. Sorun; Şehre nefes aldırmak, nefes aldırmak. Daha büyük bir değeri var. Biz orada sadece tarımsal çalışmaları dikkate almıyoruz. Orada işlemenin ne anlama geldiğini biliyor musun? Bu da şehirde 20 milyon insanın nefes alması anlamına geliyor. Peki diğer zihin ne yapar? Tam tersine tek projeyle 135 milyon metrekare tarım arazisini yok edecek bir proje ortaya koyuyor, ya da 13 milyon metrekare mera ve orman alanını yok edecek bir proje ortaya koyuyor; Kanal İstanbul. Bir gecede, bir hafta, 10 günde 100.000 plan, 5.000 plan, 1000 plan. Bu olmayacak. İstanbul’un hiçbir fikri yok. ve bu plan beklemede. Neden? Çünkü orada birileri para kazanacak. Ülke isimlerini sıralamak istemiyorum. Bu yüzden ülkeler umurumda değil. Araziyi bugün A ülkesine, yarın da B ülkesine veriyorsunuz. Önemli olan, kendi ülkenizi nasıl yönetiyorsunuz? Soruna hangi açıdan bakıyorsunuz?

ŞEHRİN 85 MİLYAR DOLARLIK ARASI NEREYE UÇTU? Askeri alanlar merkezi hükümet tarafından rezerv alanı ilan edilerek imara açılmaktadır. Buralara lüks konutlar yapılıyor. Bir kısmını sosyal konuta ayırıp ‘Yoksullarımız ve ihtiyaç sahipleri için sosyal konut üretiliyor’ dersek hayır. Lüks rezidans. Bu kadar umursamazlık olmamalı, olmamalı. Yaklaşık 15-16 yıllık bir önceki dönemde sadece 130 projeden 78 adet donatı alanı ve 7 adet orman alanı olmak üzere bu alanların o dönemde üretilen konut veya ticari alan kiraları ile dönüştürülmesinden elde edilen ek kira 200.000 TL’dir. 85 milyar dolar. O dönemlerin satış rakamlarına ve kurlarına göre 85 milyar dolar. 130 proje. Yani bu seninle ilgili, milletimizle ilgili. Bu bizim mülkümüz. Orada yoktan bir inşaat yaratıldı, yoktan bir proje yaratıldı, ya da mevcut mülkün üzerine iki ya da üç kat kira konuldu. Bunun karşılığı 85 milyar dolar. 85 milyar dolar, 2050 vizyonumuzdaki tüm metro projelerini tek hamlede çözecektir. Birçok ek sorunu çözecektir. 85 milyar dolar, bu şehrin iştirakleri dahil neredeyse 10 yıllık resmi bütçesi anlamına geliyor. O zaman bir şehrin kirası nereye gitti? Yıllık 7 kilometre metro dahi yapamayan bir belediyede bu para nereye gitti? Tam tersine bu süreci tersine çevirdik. Doğal alanların korunmasını, rant ve çarpık kentleşme baskısından kurtulmasını sağlayacak bir dönemi başlattık.

MERKEZİ YÖNETİMİN DAHA ÖNCEKİ UYGULAMALARINI DEVAM ETMEYE ÇALIŞIYORUZ: Merkezi hükümetin İstanbul’daki önceki uygulamalarını sürdürme çabalarıyla da mücadele ediyoruz. Hukuk mücadelesi, siyasi mücadele, toplumsal mücadele… Kanal İstanbul’a yüzbinlerce kişinin itiraz etmesi ve bilirkişi raporları lehimize olmasına rağmen hukuk uygulanmıyor. Orada hukuk adeta halının altına süpürülüyor. Ancak bu tarafta süreci başlatmak, hızlı aksiyon almak, orada hızlı bir şekilde inşaata başlamak için elinden geleni yapan bir hükümet var. Peki 2050 yılındaki İstanbul’u nasıl tanımlayacağız? Yaşamın tüm çeşitliliğiyle canlı ve özgür olduğu, herkesin iyi yaşadığı bir dünya şehri olmak… Yıkılmış bir şehir mi, yoksa hepimizin sevdiği, sevdiği İstanbul’umuzun korunup doğasıyla ortaya çıkarıldığı bir pırlanta mı, hayat, kültür, sanat, medeniyet ve tarihi yapılar? Tek bir kötü havanın bile insanı rahatsız etmediği, karbon salımının sıfıra indirildiği, canlı bir şehir mi? Artık bu seçimi hep birlikte yapacağımız çok kritik bir dönemin eşiğindeyiz.

NÜFUSUN 1/3’Ü TÜRKİYE NÜFUSUNUN 1/10’U OLAN MARMARA’DA YAŞAMAKTADIR: Bu süreçte Türkiye ‘üreten ülke’ konumundan ‘tüketici ülke’ konumuna dönüştü. Tüketim toplumuna dönüştük. Dışa bağımlı bir toplum ve ülkeye dönüştük. Bu açıdan gıda enflasyonumuz enflasyonun çok üzerinde bir orana ulaştı. İstanbul dahil tüm Marmara Bölgesi benzer tehditlerle karşı karşıyadır. Bugün Türkiye’de her üç kişiden biri Marmara’da yaşıyor. Neredeyse 30 milyon nüfus. Peki Türkiye’nin ne kadarı Marmara’dır? 10’da 1. 10’da 1, 3 kişiden 1’ini hayatta tutan bir coğrafya. Suyuyla, havasıyla, her şeyiyle. O zaman Marmaray’ı bir bütün olarak görmemiz lazım. “Marmaray’ı doğasıyla, yeşiliyle, suyuyla, havasıyla, ulaşımıyla, yaşam kalitesiyle, eğitimiyle, yoksulluğuyla, zenginliğiyle, her yönüyle ele almalı, Türkiye’ye yönelik politikaların oluşmasına öncü temeller oluşturmalıyız.”

Dün TBMM’de kabul edilen Kentsel Dönüşüm Kanunu’na değinen İmamoğlu, konuşmasında hükümet kanadının öneri ve destek taleplerini yanıtsız bırakmasını eleştirdi. Kentsel dönüşüm sorununun tüm paydaşlarla ele alınmasının önemine dikkat çeken İmamoğlu, şöyle konuştu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını ve sonrasında yaşananları katılımcılarla paylaştı. İstanbul ve diğer illeri kapsayan “Deprem Meclisi” gibi bir yapı yerine TOKİ gibi “Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü” kurulduğunu hatırlatan İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SİZ KÖTÜ BİR sınamadan geçmiş bir heyetsiniz: Artık şunu söyleyebiliyorlar: ‘Bizim niyetimiz iyi. Aslında söylediklerinizi aldık. ‘Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü aracılığıyla bunları yapacağız.’ Arkadaş; Siz çok kötü bir sınavdan geçmiş bir heyetsiniz. Ayrıca neden dudaklarının arasında olalım ki? Birlikte yönetelim, birlikte karar verelim. Aslında toplumun ve milletin iradesini yok sayanlar, milletin talep ve isteklerini yok sayanlar; Diğer kurumların talep ve arzularını karşılayan bir ekseni harekete geçirdiler. Bu anlayış ‘Biz yaptık, oldu’ anlayışıdır. ‘Ne kadar konuşursanız konuşun, biz ne dersek o olur. ‘Ne söylediysek onu söyledik’ zihniyeti. ‘Aşkımız’, ‘İhanet ettik’ diyerek bunu bize itiraf eden bir heyet olarak İstanbul’a getirdiğiniz durum budur.

BU ÇALIŞMA BİR SEFERBERLİK ÇALIŞMASIDIR: Sürecin ‘ayrılıkçı’ değil, ‘işbirlikçi’ bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Bu çalışma bir seferberlik meselesidir. Bu bir milli seferberlik meselesidir. Bu devletin ayakta kalması meselesidir. İnsanları yaşatmak mesele. Devletin yaşayabilmesi için insanı yaşatmanız gerekir. Bu bağlamda ‘İstanbul’u Koruyun’ çalışmasını çok değerli buluyorum. Bize yol göstereceğini şimdiden görebiliyorum. Evet birçok sorun var. İstanbul’a vurulmak istenen darbelerin, verilmek istenen sorunların henüz tamamlanmadığını düşünen bir akıl ve anlayışla karşı karşıya olduğumuzu, bu tehditle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Ama şunu bilmeliler; Bu şehrin, siyasetin ötesinde, partilerin ötesinde, yürekte birleşmiş ve yoldaş olmaya kararlı 16 milyon muhafızı var. Yukarıdan aşağıya 50 ilke yazalım, hiçbir çekince ve kural olmaksızın o ilkeler altında imza atacak bir işbirliğinden bahsediyoruz. Bu, Boğaziçi kıyısındaki bir büfeyi korumak için polisi oraya koyan, orayı yıkımdan korumak için bir hafta içinde orada imar geliştiren, bir imarın önünü açıp bunu birinin çıkarı için kullanan zihniyet değil. kişi; “Ormanlarını, kırsalını, tarımını, toprağını koruyan, bir karış topraklarını vatan kabul eden, şehrini güzelleştiren, geliştiren, yüzlerce tarihi eseri hayata döndüren, dünyaya hizmet eden bir dünya kenti yaratma çabası.”

goynucekhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu