Ekonomi

Merkez Bankası’ndan yurt dışına para transferinde bankalara uyarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Bankalara gönderilen yazıda, bankaların EFT, havale ve SWIFT işlemleri bildirimlerine ilişkin uyarı yapıldı. %5 oranında ek ücret alınacaktır.

Yazıda, katılımcılardan Türkiye’den yurtdışına havalelerde havale ve EFT işlemlerinde ödeme kategorisi detaylarını doldurmalarının istendiği belirtildi.

Yazıda, bazı bankaların TCMB’nin talimatlarına uygun bildirimde bulunmadığının belirlendiği belirtilirken, şunlar kaydedildi:

Ödemeler alanında şeffaflığı artırmak amacıyla, ödeme kategorisi bilgileri gibi bazı alanları eksik bildiren, hatalı raporlama yapan ve/veya TL ve döviz ödemelerini gerekli belgelerle (ilgili ithalat belgesini ibraz etmemek gibi) kanıtlayamayan bankalar belgede ithalat ödemesi, kredi ödemesi, menkul kıymet işlemleri vb.) Tespit tarihi itibariyle ödemenin yüzde 5’i oranında ek ücret tahsil edilecektir.

SÜRATLİVeri örüntüsünün de güncellendiğine değinilen yazıda, güncellenen bilgi örüntüsünün testlerinin 26 Aralık’ta yapılabileceği ve bu uygulama doğrultusunda raporlamaların 2 Ocak itibarıyla başlayacağı, 2023.

TCMB’nin adımlarının yurt dışına para transferlerinde şeffaflığı güçlendireceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu