Ekonomi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Desteklerle Çiftçiyi Destekliyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği tarımsal destekle Mersinli çiftçiler, arazilerini ekip biçme ve üretimi artırma fırsatı buluyor. Büyükşehir Belediyesi çiftçiye umut oluyor, çiftçinin desteğiyle çiftçinin gelir düzeyini yükseltiyor, kent genelinde hibe ve alım garantili tohum, fidan, fidan, ekipman ve ilaç desteğiyle tarımsal üretimi artırıyor.

Girdi maliyetlerinin her geçen gün artması nedeniyle toprağını ekemeyen çiftçiler, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde sağladığı hibe ve alım garantili tohum, fidan, fidan, ekipman ve ilaç desteğiyle rahat bir nefes alıyor. Üretimin can damarı olmaya devam eden Büyükşehir Belediyesi; Çiftçinin gelir düzeyinin artmasına da katkı sağlar.

Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Ziraat Teknisyeni ve Bitkisel Üretim Şefi Hakan Haykut, ata tohumlarının gelecek nesillere aktarılması için 2021 yılında proje oluşturduklarını ve projeyi Gülnar’ın 8 mahallesinde hayata geçirdiklerini belirtti.

“2021 yılında ilk kez Gülnar ilçesinde hayata geçirdiğimiz proje ile Rahmet, Dayıcık olmak üzere 8 mahallede 355 dönüm araziye 9’u kadın 48 üreticiye toplam 4.260 kilogram nohut tohumu takviyesi sağladık.” , Şeyhömer, Konur, Kayrak, Göktürk, Yassıbağ ve Üçoluk mahalleleri, “Yurt dışından bu leblebiye talep çok fazla. Tohum desteğinin yanı sıra bölge halkı tarafından çok düşük fiyattan satılan bu unutulan leblebi çeşidi tekrar üretime kazandırılarak aile gelirine büyük katkı sağlayacak.”

Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği içinde ata nohut tohumu takviyesi uygulamasını sürdürüyor. Gülnar İlçesi’ne bağlı Konur Köyü’nde yaşayan çiftçi Mehmet Beyaz, leblebinin yaygın ve sürdürülebilir kullanımını sağlayan projeyle Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı tohum desteğinden yararlanarak ilk kez hasat sevincini yaşadı. unutulmuş ata tohumlarının.

Gülnar ilçesine bağlı Konur Mahallesi’nde ata nohut tohumlarından yararlanan yerli üretici Mehmet Beyaz, şunları söyledi:

“Vahap Başkanımızın bu desteği ilkbaharda muhtarımız aracılığıyla duydum. Tohumlarımızı aldık ektik. 4 ay gibi kısa bir sürede hasadı yaptık. Verim çok iyi. 6’ya 1 verim alıyoruz. Bu leblebi uzun zamandır ortalıkta dolaşıyordu”Bir sorun vardı ama çekirdeğini bulmak gittikçe zorlaşıyordu. Biz üreticiler olarak ata tohumumuzu kaybetmemek için ekmeye ve üretmeye devam edeceğiz.”

Konur Mahallesi sakinlerinden Tenzile Yadigar, “Bence yıllar önce yapılması gereken bir proje. Alınacağının garanti olduğunu duyunca çok sevindim. Çünkü köylüler satacaklarını satamıyorlar.” Çoğu zaman üretiliyor ve tüccarlar tarafından ucuza alınıyor. Üreticiler bu anlamda her zaman desteklenmeli.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu