Ekonomi

Morgan Stanley ve Deutsche Bank Merkez Bankası’ndaki değişikliği olumlu buldu

(TCMB) eski Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın kişisel nedenlerden dolayı istifa etmesi üzerine boşalan göreve, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı.

Fatih Karahan göreve geldikten sonra Türkiye ekonomi yönetimi temsilcilerinden takviye bildirimleri aldı.

Karahan, liderliğe seçilmesinin ardından hafta sonu yaptığı açıklamada, enflasyon hedefleriyle uyumlu seviyelere düşene kadar gerekli nakit sıkılığını sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı ve şu açıklamayı yaptı:

Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

İlk olumlu tepki JPMorgan:

Merkez Bankası başkanı değişikliğine piyasanın tepkileri merak edilirken, ilk açıklama ABD’li finans devi JPMorgan’dan geldi ve kurumdan değişikliği olumlu olarak değerlendiren bir not yayımlandı.

JPMorgan’ın notu şu şekilde özetlendi:

TCMB muhtemelen yeni lidere karşı daha şahin olacak. Bu nedenle liderlik değişikliğini olumlu karşılıyoruz. Lider değişikliği enflasyondaki düşüş ve TL açısından olumlu. Para ve maliye politikalarında daha fazla uyum bekleniyor.

Morgan Stanley: Lider değişikliği politika değişikliğine yol açmayacak

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley de TCMB’nin başkan değişikliğine ilişkin yorumda bulunarak, başkan değişikliğinin politika değişikliğine işaret etmediğini belirtti.

Morgan Stanley, notunda, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan’ın ardından bankanın Merkez Bankası politikasına ilişkin tahminlerini şu ifadelerle paylaştı:

2019 ve 2021’deki geçmiş liderlik değişikliklerinden farklı olarak, bu değişiklik politikada bir değişikliğe veya daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor.

Para politikasının devamı bekleniyor

TCMB liderinin değişmesinin ardından para politikasının devamını beklediklerini kaydeden Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın Başkan Karahan döneminde enflasyonla mücadeleyi önceleyen geleneksel para politikası çerçevesini sürdürmesini beklediklerini açıkladı.

Deutsche Bank: Bu yıl indirim görmüyoruz

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank da yaptığı açıklamada değişikliğe olumlu baktığını belirtti. “Karahan tecrübeli ve saygın bir ekonomist.”Sözlerine kısaca şöyle devam etti:

Enflasyonla mücadele stratejisine bağlılığı teyit eden şahin bir değişim görebiliriz. Önden yüklemeli 500 baz puana kadar sıkılaştırma için yer görüyoruz. Bu yıl herhangi bir indirim görmüyoruz. 2025 yılı için daha kademeli bir gevşeme döngüsü öngörüyoruz.

“Ek makro ihtiyati tedbirler alınabilir”

Deutsche Bank stratejistleri bu yıl herhangi bir düşüş beklemediklerini belirtirken, piyasaların 2025 yılını kademeli bir düşüş döngüsünü fiyatlayacağı öngörülüyor. Notta ayrıca TCMB’nin ek makroihtiyati tedbirlere başvurabileceği de kaydedildi.

İlk toplantı perşembe günü

Yeni lider Fatih Karahan, bu hafta 8 Şubat Perşembe günü Merkez Bankası’nın düzenleyeceği yılın ilk enflasyon toplantısına katılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu